VBAC di Hospital Pantai Bangsar

Protected: Kuch Kuch Hota Hai VBAC

August 24, 2016

There is no excerpt because this is a protected post.

Buku pertama Siri Bersalin Tenang

Formula Bersalin Tenang | Buku Pertama Siri Bersalin Tenang

August 24, 2016

Kandungan Topik Buku FORMULA BERSALIN TENANG : Tip-tip Mudah Cara Kelahiran Untuk Si Ibu

ruslina's baby

Mudahnya Bersalin Tenang Dengan HypnoBirthing

July 16, 2016

5:00 am : Mild surge 8:00 am: Strong surge Listened to rainbow relaxation, used birth ball, in the hot shower for quite a while 9:40 am: Birth Show Birth ball and all four,,, surge breathing help a lot. 10:00 am onwards- Timing the surge. Yes it’s time to go to the hospital.By this time cannot listened […]

Bersalin Dalam Lif Hospital

July 10, 2016

Sorry terpanjang pulak bila dah karang hehe. Sakit contraction start 3 pagi tapi sebab EDD lambat lagi so abaikan je la. Sakit memain kot fikir dalam hati. Dalam cuti raya pun memang selalu rasa contraction cuma mild contraction je. Bangun pagi macam biasa pergi kerja. Masa tengah bersiap tu sempat terfikir kalau beranak hari ni […]

Bersalin Tenang Cover Page

Protected: FORMULA BERSALIN TENANG | BAB 3 – HORMON : SAHABAT BARU PENDORONG SEMANGAT

May 7, 2016

There is no excerpt because this is a protected post.

accidental homebirth

Terbersalin Lebih Awal Di Rumah

January 6, 2016

Here come my beautiful birth story.. Accidentaly homebirth BEAR IN MIND..it is superrr loongg story.. Birth date:: 8.9.2015 Due date:: 22.9.2015 D.O.B (original)::home sweet home D.O.B (dalam birth cert)::hospital ampang Actually my lovely Cbe kak hanz ada suruh buat my birth story but refuse coz mine not so beautiful especially part post birth tu..but bila […]

Murung Berlarutan Undang Meroyan

January 4, 2016

Tragedi ibu yang masih berpantang terjun dari tingkat 26 selepas baru 10 hari melahirkan bayi menjadi perdebatan di medan sosial. Terlalu banyak pandangan dibuat sehingga menimbulkan pertelingkahan di kalangan masyarakat terutama kaum ibu. Meletakkan satu-satunya alasan gagal menyusukan bayi sebagai punca mendorong si mati bertindak sedemikian telah mencetuskan kemarahan orang ramai. Isunya di sini yang lebih tepat ialah si […]

AMANIbirthinhospital

Pelaburan Ilmu Kelahiran Berbaloi Berpanjangan

December 9, 2015

Bermula dari awal kehamilan saya checkup di Hospital Columbia Asia Cheras Balakong. Setengah jam perjalanan dari rumah untuk ke hospital tersebut. Memilih keputusan ini walaupun ada hospital yang lebih hampir dari rumah di Bangi kerana review dari GBG yang pernah mendapat gentle birth di hospital ini. Braxton Hicks di kawasan bawah perut sejak minggu ke-20+. […]

hypnobirthing_chris_2ndbaby_

Bersalin Alami Tanpa Intervensi Medikal Dan Tiada Meneran

December 9, 2015

Birth Story of Annastasia Hope Winston  17.08.2015 [12.31 noon] – A natural, non-medicated and no pushing required birth – This pregnancy, I had an awful first trimester with nasty morning sickness and no appetite to eat at all. In fact, by the time I gave birth, I weigh only 2kg more than my pre-pregnancy weight! […]

empoweredbirth

Kembalikan Hak Bersalin Seorang Ibu

December 9, 2015

9/11 – First birth show. No constant surges. Only cramping now and then. 10/11 – Second blood show. More than the first one. – 1st surges-like during asar – Took a nap in case surges become stronger at night and might be in labour. – Cuddled with husband and did some nipple stimulation which caused for another surge during Maghrib. After […]

VBAC_hospital_amira

Yakin Gentle VBAC Di Hospital

December 8, 2015

Alhamdulillah. Kelahiran anak kedua kali ini dipermudahkan Allah. Sakit tetap rasa tapi tidak lama seperti waktu bersalinkan Aliya dulu, 14 jam dalam labour room + 6 jam tak boleh bangun selepas dibius. So total is 20 hours before I can hold and breastfed her. Itu cerita sakit masa nak beranak. Lepas beranak pula I suffered […]

accidental homebirth_Sabah

Walau Terbersalin Di Rumah, Ilmu Kelahiran Menginspirasi Emosi Tenang

December 7, 2015

EDD: 21 Sept | Birthed: 3 Sept Baby Boy, Aqil Iman. 3.2 KG. 1st & 2nd Sept: Braxton Hicks. Inconsistent, felt like period cramp. 3rd sept 4am: Regular period cramp, very mild every one hour. SMS my husband, he’s working at Pahang. Me at in laws place. Keningau, Sabah. (tukar angin nak bersalin kat Sabah pula, before this, […]

vba2c_malaysia_hapizah

VBA2C Hadiah Hari Ibu Buat Ibu Ini

December 6, 2015

Tarikh Jangkaan Bersalin (EDD): 13 Mei 2015 09-05-15 Sabtu Hari cuti berjalan seperti biasa. Tiada tanda-tanda akan melahirkan. Teringin nak makan Nasi Arab Mandy, ajak hubby pergi Segi Supermarket beli bahan then singgah kedai beli air zam-zam yang mana asyik tertangguh aje nak membeli. Malam sebelum tu banyak benda dah settle. Baju sekolah anak sudah […]

Vaginal Birth After Multiple Cesarean

Ibu Ini Berjaya Bersalin Normal Selepas Dua Kali Dibedah

December 5, 2015

Masa saya tengah pregnant dulu, saya lagi seronok baca preparation mama untuk VBAC dari the successful birth story itself. So saya share preparations VBA2C saya, mana tau ada orang yang boleh dapat manfaat juga. In no particular order sebab semua pun penting:  1) Finding the right health care provider Bukan saja perlu cari doktor yang sokong […]

accidentalhomebirth_AMANIMalaysia

Berbekalkan Naluri Keibuan Mengecapi Kelahiran Fitrah

December 4, 2015

I don’t know where to start, but since it’s already a long article as it is, here goes. We went to a lot of hospitals in deciding which is best for my first labor, but couldn’t make a decision. Probably it was “takdir”, meant for us, that every hospital we went to did not fit my […]